Wie voor de keuze voor een nieuwe vloer staat, merkt al snel dat de keuze enorm is. Er zijn heel veel soorten vloeren te koop, zowel hard als zacht, en in tal van verschillende materialen en kleuren. In Nederland behoort de laminaatvloer al jarenlang tot de favorieten. Waar komt de populariteit van deze vloer vandaan, en wat zijn de voordelen?

Een voordelige keuze

Laminaat is over het algemeen goedkoper dan de meeste andere vloeren. Regelmatig zijn er mooie aanbiedingen te vinden voor laminaatvloeren voor een lage prijs, terwijl de kwaliteit doorgaans prima is. Al is de prijs niet de enige factor die de meeste mensen meenemen in hun keuze voor een nieuwe vloer, het is wel een belangrijke. Doordat laminaat een populair materiaal is, hebben veel winkels de vloeren in het assortiment. Dat zorgt ervoor dat de klant wat te kiezen heeft én dat de prijzen altijd scherp zijn. Wil je een klein beetje op het budget letten, dan is laminaat dus al snel de beste keuze.

De vloer kan zelf worden gelegd

Heb je wel eens geprobeerd om zelf een tapijt door de hele woonkamer te leggen, of een gietvloer te storten? Waarschijnlijk niet, om de simpele reden dat het vakwerk is. Doe je het zelf, dan zal het resultaat nooit zo mooi worden als je had gehoopt.

Bij laminaatvloeren ligt dat anders. Deze zijn juist grotendeels ontworpen om zelf te leggen. Fabrikanten maken het steeds gemakkelijker door klik-systemen te bedenken, en er zijn volop handleidingen te vinden voor de wat lastigere stukken langs de muren. Zelf leggen kan veel geld schelen en bovendien veel voldoening geven als de klus geklaard is, niet zo vreemd dus dat veel mensen voor laminaat kiezen.

Volop keuze uit kleuren en patronen

Laminaat is als een kameleon: het kan zich als het ware vermommen tot ieder soort vloer. Een vloer die op hout lijkt? Geen probleem: niet alleen de kleur, maar ook de groeven zijn zichtbaar. Liever iets glads, en dan in een opvallende kleur? Kan ook! Door de samenstelling, waarbij de kleur en het patroon als het ware op de plank geprint worden, kan werkelijk alles. Van grijze laminaat vloeren tot wit: alles kan.

Makkelijk schoon te maken

Nog een voordeel: laminaat is makkelijk schoon te maken. Kletsnat moet je het niet maken, daar kan het niet tegen, maar even dweilen of een vochtige doek eroverheen is geen enkel probleem. Dat maakt de vloer makkelijk in gebruik.

Past bij ieder interieur

Doordat laminaat in zoveel dessins te koop is, past het bij ieder soort interieur. Of je nu kiest voor modern, en hier bijvoorbeeld een steengrijze vloer bij wilt, of juist landelijk, en gaat voor een warme houtlook, alles is mogelijk. Dat maakt laminaat de vloer die bij ieder soort interieur past.