Een draglineschot, ik hoor je al denken, wat is dat en wat kan je er precies mee? In dit artikel gaan wij daar dieper op in. Ook gaan we in op het alternatief van de draglineschot, namelijk een rijplaat.

Wat is een draglineschot?

Een draglineshot is een stevige balk, waar voertuigen zoals graafmachines op rupsbanden of ander groot machinaal vervoer over heen kan rijden. De balken, ofwel draglineschotten, vormen als het ware het pad waar het voertuig over heen kan rijden. Houten schotten zijn de basis voor een bouwproject. Draglineschotten worden opgebouwd uit hardhout waarvan Azobe en greenheart hardhout de langste levensduur kennen. Een alternatief voor een draglineschot is een rijplaat.

Wil je graag een rijplaat huren? VM Group verhuurt stalen en kunststof rijplaten!

Waar worden draglineschotten voor gebruikt?

Draglineschotten worden voornamelijk in de bouw ingezet. Dit zijn vaak tijdelijke projecten. Buiten deze toepassingsmogelijkheid zetten bouwaannemers draglineschotten in:

  • Als werkvloer om piekbelasting op de ondergrond te voorkomen;
  • Als tijdelijke aanvoer-, afvoer- en toegangswegen;
  • Om meer grip te creëren voor grote machines met wielen en/of kraanrupsen;
  • Voor het dragen van zware heistellingen, kranen of constructies;
  • Als bescherming van loskades;
  • Als bescherming van scheepdekken bij transport van zware ladingen.

Het doel, en tevens het grote voordeel van de draglineschot is het beschermen van ondergrond. Zonder een draglineschot kan de ondergrond kapot gereden worden. Bij slecht ondergrond kan het zelfs voorkomen dat het grote machinale voertuig vast komt te zitten. Dat wil je uiteraard niet hebben. Het wegslepen van zo’n groot voertuig kost namelijk veel tijd.

Voor- en nadelen van de draglineschot

Eén van de grootste voordelen is dat een draglineschot kleiner is in formaat. Dit functionele voordeel zorgt ervoor dat de paden flexibeler geplaatst kunnen worden dan een grote rijplaat. Rijplaten hebben een grotere maatvoering dan draglineschotten. Naast flexibiliteit zijn stabiliteit en drukverdeling ook voordelen. Dit voordeel heb je wanneer een draglineschot een breedte heeft van 1,5 meter. Hierdoor kan een groot bouwvoertuig veilig over het bouwterrein rijden. Qua gewicht heeft het houten schot ook een voordelen t.o.v. de rijplaat. Een rijplaat is gemaakt van staal. Staal is zwaarder dan hout. Kortom: de voordelen van een draglineschot zijn:

  • Veiligheid door drukverdeling;
  • Gewicht is in vergelijking met rijplaten minder;
  • Flexibiliteit door grootte van draglineschot.

Trends

Je zou zeggen dat oude fysieke producten zoals draglineschotten geen trends hebben. Maar niets is minder waar: tegenwoordig zetten festivalorganisatoren draglineschotten als looppaden in. De functie is eigenlijk hetzelfde als een draglineschot voor bouwprojecten en dat is het veilig vervoeren (zonder modder aan de voeten) van mensen van de ene kant van het festivalterrein naar de andere kant. Dit houdt in dat de gebruikersbehoefte van de draglineschot verandert.

Niet enkel in gebruikersbehoefte is optimalisatie plaatsgevonden. Zeker ook op productniveau. Het bedrijf VM Group heeft mats ontwikkeld. De nieuwe standaard in draglineschotten. Het is de meest duurzame en economische draglineschot die momenteel bestaat.