Misschien dat je het graag anders zou willen, maar kozijnen bepalen voor een groot deel het aangezicht van jouw woning. Tel voor de grap maar eens hoeveel raamkozijnen, deurkozijnen en openslaande deuren jouw woning bevat. Het is daarom belangrijk dat kozijnen goed onderhouden worden zodat de uitstraling van jouw woning niet verslonst.

Waarom onderhoud of vervanging van kozijnen

Een kozijn dat niet meer in goede staat is, is niet alleen een minder fraai aangezicht, maar kan ook nog vervelende complicaties met zich meebrengen. Denk allereerst maar eens aan het hout dat kan gaan rotten in uw kozijnen. Zoals aangegeven ziet uw huis er daardoor behoorlijk vervallen uit. Maar hierdoor kan er meer kou naar binnen komen wat betekent dat uw huis dus niet goed geïsoleerd is. Hierdoor stijgen ook andere kosten zoals de stookkosten van uw woning om het toch behaaglijk te houden in huis.

Maar er kan door een kapot kozijn ook meer vocht het huis in trekken. Hierdoor is er een grotere kans op schimmel. Schimmel kan weer ontzettend schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw huisgenoten.

Kozijnen vervangen

Het renoveren van een kozijn is vaak maar een tijdelijke oplossing. Het kan daarom verstandig zijn om kozijnen in zijn geheel te vervangen. Hierbij heeft u de keuze om te kiezen voor houten profielen, aluminium kozijnen of PVC ramen en deuren. Elk type materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Zo isoleert hout het beste en ziet dit er het meest authentiek uit, maar heeft het meer aandacht nodig. Denk maar eens aan het schuur- schilderwerk dat er elke 2 jaar bij komt kijken om het kozijn netjes en in een goede staat te houden.

Aluminium heeft een hele luxe uitstraling en gaat ook lang mee zonder dat u er onderhoud aan heeft. Het nadeel is echter dat aluminium zeer slecht isoleert en daardoor uw stookkosten hoog blijven.

PVC is daarom een goede oplossing. Het is relatief goedkoop en is ook nog eens onderhoudsvriendelijk (af en toe een sopje om het vuil af te wassen). Het isoleert niet zo goed als een houten kozijn, maar wel veel beter dan een aluminium kozijnen.

Raamprofielen laten plaatsen.

Een raamprofiel moet precies passen om tochtgaten en kieren te voorkomen. We raden daarom aan om altijd te kiezen voor een leverancier in buurt. Hierdoor kunnen zij vaak sneller leveren, zijn ze snel bij u thuis mochten er problemen zijn, en kunt u zelf al even in de toonzaal kijken. Zo is De Clerck een zeer bekende speler van PVC ramen Sint Niklaas en omstreken.