Er wordt veel water gebruikt bij stucwerk, dit heeft droogtijd nodig. Per vierkante meter stucwerk (halve centimeter dik) wordt er ongeveer 2 liter water gebruikt. Als je een woning hebt met 350 meter aan stucwerk, dan praat je dus al snel over 700 liter water. Een aanzienlijke hoeveelheid. Normaal gesproken is een huis binnen twee weken na het stucen droog, in sommige gevallen is dit binnen een week al het geval.

 

Goede luchtcirculatie

 

Door te zorgen voor een goede luchtcirculatie kan het droogproces worden versneld. Zeker als een huis beschikt over moderne kiepramen dan kan hiermee het droogproces worden versneld. Een nieuwbouwhuis stucen heeft als voordeel dat er na het stucen nog niemand woont, waardoor je de ramen maximaal open kunt houden, zonder dat iemand het binnen koud krijgt. Een plafond stucen in een bestaande woning in de winter bijvoorbeeld, is een heel ander verhaal, hier zal de droogtijd langer zijn. Door twee weken aan te houden zit je qua droogtijd altijd goed. De reden hiervoor is ook dat er sommige delen van het stucwerk nu eenmaal sneller zullen drogen dan andere delen.

 

Sneller drogen van stucwerk

 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de droogtijd te verkorten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kachels in de woning te plaatsen en deze vol aan te zetten. Er zijn bouwdrogers op de markt die de temperatuur aardig op kunnen voeren en hiermee de droogtijd aanzienlijk kunnen verkorten. Dit is echter niet geheel zonder risico’s. Door extreem te verwarmen, kan het stucwerk namelijk gaan uitzetten en kunnen er scheuren ontstaan. Je kunt er ook voor kiezen om het stucwerk in te snijden en los te houden van bijvoorbeeld de muren, hiermee wordt de kans op scheuren bij kunstmatig drogen kleiner. Je kunt hierbij ook nog gebruik maken van elastische kit, waarmee het stucwerk netjes afgewerkt kan worden.

 

Drogen voor het stucen

 

Een stucen nieuwbouw? Zorg ervoor dat je zeker weet dat de woning droog is. Als muren bijvoorbeeld nog nat zijn, is het verstandig om er eerst voor te zorgen dat de woning droog is, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kachel. Als je gaat stucen op droge muren, voorkom je dat er naderhand scheuren in het stucwerk komen. Voor het stucen van een plafond in een bestaande woning geldt hetzelfde advies; zorg dat de woning goed droog is. Hier kunnen bijvoorbeeld net de muren gemetseld zijn, die nog uit kunnen zetten. Deze moeten eerst droog zijn voordat je kunt beginnen met stucen.