Je hebt waarschijnlijk veel geld besteed aan jouw airco of wil dit nog gaan doen, dus voor dit kostbare apparaat wil je ook goed zorgen. Misschien denk je, ‘zorgen?’. Maar ja, ook voor een airco is het belangrijk dat je goed zorgt. Je bent er in de hete zomermaanden toch wel echt afhankelijk van en bovendien is het een kostbaar grapje wanneer je hem bijvoorbeeld moet vervangen of repareren. Lees snel verder en kom erachter hoe je goed zorgt voor jouw geliefde airco.

 

Niet in een te grote ruimte

Airco’s hebben een bepaalde hoeveelheid vierkante meter die ze in een keer kunnen verkoelen. Zet je de airco unit bijvoorbeeld in een grote leefruimte? Dan wordt het voor de airco erg lastig om de ruimte af te koelen, omdat er simpelweg te veel oppervlakte is. Zet de airco daarom alleen in wat kleinere en afgesloten ruimtes, zodat hij niet te hard hoeft te werken om de lucht goed koel te krijgen. Met een vaste airco heb je hier natuurlijk geen last van.

 

Begin op tijd met koelen

Logischerwijs is het voor een airco lastiger om een al opgewarmde ruimte af te koelen dan een relatief koele ruimte. Daarom is het verstandig om niet te wachten tot het te warm wordt in bijvoorbeeld de slaapkamer, maar om direct in de ochtend de airco aan te zetten. Op die manier hoeft de airco maar weinig werk te doen om de lucht koel te houden en kost het bovendien een stuk minder tijd tot het een aangename en lekkere temperatuur is in de ruimte.

 

Houd de slang zo veel mogelijk recht

De warme lucht wordt via de airco afgevoerd naar buiten. Je kan je voorstellen dat, als die slang allerlei gekke bochten en andere bewegingen moet maken, het lastiger wordt om die lucht goed naar buiten te krijgen. Probeer daarom de slang zo recht mogelijk neer te leggen en alleen de echt noodzakelijke bochten te maken met de slang. Dit scheelt de airco ook weer een hoop werk.

 

Help een handje mee

Je kan alles natuurlijk in de handen van de airco leggen, maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen om het de airco een stukje makkelijker te maken. Zo kun je op tijd de gordijnen sluiten bijvoorbeeld om zo te voorkomen dat er te veel zonlicht naar binnen schijnt en de ramen en deuren dicht houden om zo ook de warme lucht niet vrij naar binnen te laten.