Het zal je vast niet ontgaan zijn. Wonen anno 2020 is behoorlijk duur. Vooral wanneer je in de randstad woont. De huizenprijzen stijgen nog steeds. Eén oorzaak daarvan is dat de rentestanden historisch laag zijn. In dit artikel duiken we dieper in hoe je in 2020 met hetzelfde wooncomfort, goedkoper woont.

1. Blaas het item een nieuw leven in

Wanneer je tegenwoordig een stad of zelfs een dorp inloopt is het haast niet te missen: kringloopwinkels. Winkels waar je voor een habbekrats tweedehands interieur kan kopen. In veel  gevallen zijn deze producten prima in staat om een nieuw lezen ingeblazen te worden. In sommige gevallen is dit ook niet het geval. Kringloopwinkels worden daarom door veel mensen ook nog gezien als dumpplek voor gebruikt interieur.

Voor mensen die dat denken zijn er tegenwoordig ook ondernemingen zoals Lamers Kantoormeubelen. Een leverancier van tweedehands kantoormeubelen. Zij bieden gebruikte A-merken bureaustoelen, vergaderstoelen en meer zaken die je nodig hebt voor het kantoor. Dit alles tegen een gereduceerd tarief. Alle tweedehands producten gaan gloednieuw de deur uit. Ideaal voor de thuiswerker die voor een schappelijke prijs een goede kwalitatieve bureau of bureaustoel wil.

2. Woon buiten de Randstad

De kloof tussen de gemiddelde woningprijs in de Randstad en provincie blijft maar toenemen. Er zijn talloze bronnen die dit beweren. De grafiek hieronder geeft per provincie de gemiddelde woningprijzen en prijsverandering van jaar-op-jaar weer. Hieruit blijkt dat je veel goedkoper uit bent wanneer je van de Randstad naar Groningen of Drenthe verhuist. Een moeilijke stap die iemand moet zetten in zijn leven aangezien je hebben en houwen vaak hebt waar je bent opgegroeid. Ook de reistijd van de Randstad naar de hiervoor genoemde provincies is groot.

Een mooie tussenstap voor iemand die in Noord-Holland woont, is het zoeken van een makelaar in Friesland. De reistijd in flink minder dan wanneer je van Amsterdam naar Klazienaveen (Drenthe) moet rijden. Daarnaast lever je in je persoonlijk leven minder in en woon je zeker goedkoper. Heb je een schoorsteen? Vergeet dan niet een een schoorsteenvegen verzekering af te sluiten

In Friesland heb je veel makelaars. De één is uiteraard beter dan de ander. Een makelaar die in Friesland goed aangeschreven wordt is makelaardij Sierd Moll. Op zijn website zijn talloze woningen in veel verschillende prijsklassen te vinden.

3. Stap over op huismerk of ga naar een goedkopere supermarkt

Mensen willen aanzien hebben en staan daarom zeker niet te pronken met goedkope huismerkproducten. Door het opzij te zetten van deze mindset/ego kan je flink geld besparen. Het kopen van huismerkproducten gebeurt steeds vaker. De kwaliteit van deze producten stijgt en het imago verbetert. Daarnaast bespaar je op jaarbasis flink wat euro’s als je overstapt van A-merk producten naar huismerkproducten.

Een andere optie is het overwegen van goedkopere winkel als de Lidl en Aldi. Beide winkels hebben in de afgelopen jaren behoorlijk wat prijzen binnengesleept. Vooral op het gebied van groenten scoort de Lidl goed. Lidl heeft niets voor niets haar slogan omschreven als ‘’De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’’. In elke dorp of stad is wel een winkel als Lidl en Aldi te vinden. Ook als het gaat om de overstap naar een goedkopere winkel, geldt dat het ego een beetje opzij gezet moet worden.