Tegenwoordig worden huizen voorzien van de allerbeste isolatie. Deze hoogwaardige isolatie is uiteraard heel plezierig. Het zorgt er namelijk voor dat er weinig tot geen warmte verloren gaat. Echter, het heeft ook tot gevolg dat er geen schone lucht binnen kan komen en dat er geen vuile lucht naar buiten kan. Investeren in een goed en duurzaam systeem waarmee je je woning kunt ventileren is dan ook raadzaam. 

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom het af en toe openen van een raam niet afdoende is voor het ventileren van je woning. Uiteraard draagt het openen van een raam bij aan het verversen van de lucht. Maar helaas is dit niet genoeg. Om een gezond leefklimaat in huis te creëren, is het namelijk van belang dat de lucht continu ververst wordt. Helaas kan het af en toe openen van een raam dit niet bewerkstelligen. Een goed ventilatiesysteem is dus onmisbaar in huis. Maar waarom? Is een verminderde luchtkwaliteit in huis echt zo erg? Het antwoord hierop is ‘’ja’’. Wanneer er te weinig schone lucht wordt aangevoerd en de vervuilde lucht in huis blijft hangen, kan dit vervelende gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Goede ventilatie is dus essentieel. 

Ventileren middels warmteterugwinning

De aanwezigheid van een goed ventilatiesysteem in een woning is dus onmisbaar. Maar voor welk systeem kun je het beste kiezen? Een systeem dat in populariteit steeds verder toeneemt, is het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit duurzame ventilatiesysteem is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het centrale, meest belangrijke deel van het systeem is de WTW-unit. Dit onderdeel wordt ook wel het hart van het ventilatiesysteem genoemd. Vanaf deze plek wordt het gehele ventilatieproces gereguleerd. Middels het luchtverdelingssysteem welke op de unit is aangesloten, wordt de schone lucht naar binnen geblazen en de vuile lucht afgevoerd. We kunnen dus wel stellen dat de centrale unit een belangrijke functie heeft. 

Hoe werkt het precies? 

De reden van de populariteit van het ventilatiesysteem met warmteterugwinning is te herleiden naar de duurzaamheid van het systeem. Het betreft namelijk een systeem dat onwijs duurzaam is. In de centrale unit van het systeem wordt de koude inkomende lucht verwarmd door de warme uitgaande lucht. Doordat de gebruikte lucht ook weer een functie heeft, gaat er nauwelijks energie verloren. Vanwege deze balans tussen de inkomende lucht en de uitgaande lucht wordt deze manier van ventileren ook wel balansventilatie genoemd. Doordat er nauwelijks energie verloren gaat bij dit systeem is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ventileren middels warmteterugwinning is dus met recht duurzaam te noemen.