Steeds meer mensen beginnen te denken aan het milieu en wat het inhoudt om milieubewust te zijn. Dat is niet gek, want de keuze om duurzamer te leven op allerlei vlakken is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Van vegan vleesvervangers, naar duurzame kleding en duurzame energie. Het is een stuk makkelijker om duurzaam te zijn. Toch zijn veel huizen niet duurzaam gebouwd en verliezen hiermee hun maatschappelijk verantwoord stempel. Wanneer je jezelf afvraagt hoe je nu wel je huis kan verduurzamen, zijn hier de tips. 

1 Natuurlijk bouwmateriaal  

Op de fundering van je huis kan je misschien wel het meest duurzaam op zijn. Je huis wordt gebouwd voor een erg lange periode en zal dus veel invloed uitoefenen op het milieu. Kies daarom voor duurzaam bouwen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke producten, zoals natuursteen, bamboe of hout. Zeker hout is zeer ecologisch verantwoord. Vraag je jezelf af of het materiaal duurzaam is, kijk of het keurmerk cradle to cradle erop staat. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent. 

Duurzame energie 

Groene energie wordt opgedaan uit duurzame bronnen die schoon zijn en niet opraken, zoals zonne-energie, windenergie of energie uit biomassa. Er komen geen schadelijke stoffen zoals CO2 vrij bij de verbranding en stimuleert dus niet de opwarming van de aarde. Hoe kan je dit combineren met wonen? Simpel, gebruik ten eerste zonnepanelen, een groendak of sluit je aan bij een duurzame energieleverancier. 

3 Goede isolatie 

Isolatie is enorm belangrijk bij duurzaam wonen. Het heeft namelijk veel invloed op het energieverbruik in het huis. Vaak zijn nieuwere woningen al goed geïsoleerd, maar er zijn altijd verbeterpunten. Zoek dit op in je huis en zorg ervoor dat de kans op verspilling van energie wordt geminimaliseerd.  

Duurzame apparaten 

Door de dag heen gebruik je veel apparaten. Denk aan de droger en wasmachine, maar ook de tv en de smoothiemixer. Ga altijd na hoe zuinig deze apparaten zijn. Dit kan je achterhalen door de energielabel te bekijken. A is zeer zuinig en G is zeer onzuinig. Daarnaast is het van belang om je oude apparaten vervolgens af te geven aan een afvalstation in je gemeente. Zo komen er geen schadelijke stoffen vrij. 

5 Duurzaam gebruik maken van water 

Dan de laatste tip om duurzaam te wonen. Op een dag gebruik een gemiddeld persoon zo’n 125 liter per dag. Toiletbeurten, tandenpoetsen, afwas doen, kleren wassen. Het is een enorme verspilling en zeker als het allemaal niet nodig is. Gebruik dus zo min mogelijk water en gebruik licht vervuild water opnieuw. Ook kan je een bespaarknop instellen voor je toilet, om geen overtollig water te spoelen. Repareer lekkende kranen en denk erover na om regenwater op te vangen voor gebruik. 

Door iedereen duurzamer te laten wonen, wordt de footprint op onze aarde zeker een stuk minder. Zo kunnen we nog langer van deze aarde genieten en wie wil dat nou niet?