Veilig in het huis

Een groot deel van onze tijd spenderen we in ons huis en we willen graag dat ons huis een veilige en leuke omgeving voor ons is. Alhoewel we hopen dat er nooit iets gebeurt, toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Ook nadenken over hoe we onze woning brandveilig kunnen maken, is een noodzaak voor iedereen die net verhuisd.

Een risico op het creëren van brand kan niet alleen ontstaan in de keuken of tijdens het koken. Er zijn vele verschillende manieren dat een brand kan ontstaan en dingen waar we aan moeten denken om een brand te voorkomen. Om er zeker van te zijn dat we brandveilig in ons huis kunnen wonen, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om op te letten v.w.b. brandpreventie.

De keuken en andere apparaten

Natuurlijk ligt het meeste gevaar in de keuken bij het gebruik van het fornuis tijdens bijvoorbeeld het koken. Hier is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het fornuis goed is aangesloten en dat de keuken op de juiste manier gebruikt wordt. Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze niet in de keuken aan pannen op het fornuis mogen trekken, aangezien dit een voorkomende aanleiding is voor letsel en brand. Daarnaast is het ook voor volwassenen belangrijk om goed te weten hoe ze het beste en veiligste kunnen koken.

Daarnaast zijn er nog andere apparaten, zowel in de keuken als het gehele huis, dat een brandgevaar kunnen veroorzaken. Tegenwoordig hebben we veel verschillende apparaten tot onze beschikking en deze vragen allemaal een bepaalde hoeveelheid stroom. Het aansluiten van te veel apparaten op een stroomnetwerk kan tot kortsluiting en brand leiden. Grote apparaten, zoals de koelkast en wasmachine kunnen het beste op een andere stroomgroep aangesloten worden, zodat er niet te veel van het netwerk gevraagd wordt.

Melders en blussers

De meeste huizen beschikken tegenwoordig over meerdere brandmelders op plekken waar het grootste brandrisico aanwezig is. Onderhoud van de melders en het op tijd vervangen van batterijen is erg belangrijk. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een aantal soorten brandblussers of branddekens in huis te hebben.

Op deze manier kun je gemakkelijk zelf een eerste stap nemen in het doven van vuur, mocht dit toch ontstaan. Alhoewel brand altijd kan ontstaan, zijn er veel verschillende dingen en maatregelen die genomen kunnen worden om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Op de hoogte zijn van waar het risico ligt en proberen dit risico weg te nemen, evenals het nemen van voorzorgsmaatregelen, kunnen ervoor zorgen dat de woning brandveilig gemaakt kan worden.