Een tuimeling van de trap eindigt vaak met builen, blauwe plekken en een gekwetste trots – maar soms is de afloop veel ernstiger. Niemand wil denken aan hersenschuddingen, gebroken botten, of de dood als een mogelijkheid elke keer dat ze de trap gebruiken, maar het feit is, als we niet voorzichtig zijn, ze zeker kunnen zijn.

Als huiseigenaar is trapveiligheid een verantwoordelijkheid die u niet wilt negeren. Gelukkig hoeft u niet veel te doen om uw trap veiliger te maken.

Hier zijn zes eenvoudige manieren om dat te doen.

Zorg voor de juiste verlichting

De eerste stap (geen woordspeling) naar een veiligere trap is voldoende verlichting. Als u niet kunt zien waar u loopt, is de kans veel groter dat u valt. Trappen mogen nooit minder verlicht zijn dan de aangrenzende gebieden, dus zorg ervoor dat de lampen boven uw trap hetzelfde wattage hebben als die in de omliggende gangen.

Gebruik niet-verblindende bovenverlichting om de treden duidelijk zichtbaar te maken en sterke schaduwen te voorkomen. Zorg ervoor dat u zowel onderaan als bovenaan de trap lichtschakelaars installeert, zodat u niet over een onverlichte trap hoeft te lopen; en het kan geen kwaad om nachtlampjes in de gangen en op de overloop te plaatsen voor extra zichtbaarheid.

Tip: https://www.antisliprubbertape.com/

Zichtbaarheid speelt ook een rol bij elke individuele traptrede. Verf een contrasterende kleur op de neus van elke trede – een streep werkt goed en ziet er goed uit, zelfs op tapijt. Hoe mooi ze ook mogen zijn, vermijd visueel afleidende patronen op de treden.

Houd bij een trap met tapijt de bekleding van de treden dun en stevig vast. Zachte treden – vooral die korte met een grote afgeronde neus – moeten worden vermeden. Als uw trap van hout, beton of tegels is, moet u iets op het oppervlak aanbrengen voor extra tractie. Drie lange stroken antisliptape op elke trede zijn voldoende. Als u wilt dat uw trap er zo natuurlijk mogelijk uitziet, kies dan voor een antislipbehandeling.

Vergeet niet de conditie van de trap zelf te controleren. Ongelijke treden, scheuren, samengeklitte trapbekleding of uitstekende spijkers moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd.

Verwaarloos de leuningen niet

Aangezien goed ontworpen leuningen de kans op een val aanzienlijk verkleinen, worden ze sterk aanbevolen, ongeacht het aantal treden.

Hier zijn enkele richtlijnen om te volgen:

– Als het enigszins mogelijk is, installeer dan functionele leuningen aan beide zijden van de trap.

– Leuningen moeten de volledige lengte van de trap beslaan, en iets verder dan de boven- en onderkant, zonder een onderbreking.

– Bevestig leuningen stevig aan muren en palen met stabiele leuningbeugels. Een volwassene moet zijn hele gewicht op de leuning kunnen zetten zonder deze, de muur of de paal te beschadigen.

– Leuningen moeten op ellebooghoogte van een volwassene rusten

– Een volwassene moet zijn hand volledig om de leuningen kunnen wikkelen.

Traphekje omhoog

Als u samenleeft met kleine kinderen, kwetsbare ouderen of huisdieren, is een veiligheidshekje een must-have. Als u een hekje kiest, zorg er dan voor dat het voldoet aan de huidige veiligheidsvoorschriften. Vermijd hekken met openingen of inkepingen die kunnen worden gebruikt om in te klimmen. Hardwarehekken hebben bewezen het veiligst te zijn, dus gebruik ze als het enigszins mogelijk is, en als het niet anders kan, bovenaan de trap. Onder druk gemonteerde hekken zijn niet stabiel genoeg om vallen van bovenaf de trap te voorkomen.

Elimineer struikelgevaar

We hebben de neiging om veel voorwerpen rond trappen te bewaren die een groot struikelgevaar vormen. Hier zijn er een paar om rekening mee te houden:

– Vloerkleden bovenaan de trap zijn struikelgevaarlijk, dus die kunt u beter laten liggen.

– Elektrische snoeren. Gebruik plakband of krammen om de elektriciteitskabels langs de plinten vast te zetten, zodat ze netjes en uit de weg liggen.

– Meubilair in de buurt van of op de overloop moet worden herschikt om de paden open te houden.

– Alles op de trap opbergen, zelfs tijdelijk. Er zijn genoeg decoraties die de trap esthetischer kunnen maken, maar ze verhogen allemaal het risico op vallen.

Laat de afleidingen achterwege

Als u de trap gebruikt, is het belangrijk om op te letten en voorzichtig te werk te gaan. Gebruik altijd ten minste één leuning en draag niets waarvoor u twee handen nodig hebt of dat uw zicht belemmert. Hoe verleidelijk het ook is, sms, e-mail niet, typ niet en zoek niet op mobiele telefoons of andere apparaten terwijl u de trap gebruikt. Als uw ogen niet op de trap gericht zijn, dan is uw aandacht er ook niet bij!

De waarheid is dat de meeste valpartijen op trappen kunnen worden voorkomen; en die preventie begint met de erkenning dat er altijd risico’s zijn bij het gebruik van de trap. Door eenvoudige strategieën toe te passen, uw trap in goede conditie te houden en geconcentreerd te blijven, kunt u helpen een einde te maken aan valpartijen en ernstige verwondingen in huis.