Dit artikel gaat over PVC-vloeren. Waarom zou je zo’n vloer kiezen. Maar eerst iets over PVC en andere toepassingen ervan.

Wat is PVC

PVC staat voor polyvinylchloride. PVC wordt zachter als het warmer wordt en heet daarom een thermoplast. PVC is een veel gebruikte kunststof. Het is goedkoop en gemakkelijk bewerkbaar.

Andere toepassingen in huis

Kijken we in huis rond, dan zien ook op veel plekken PVC, met name in vorm van buizen. Die mogen niet heet worden. Maar voor koud water wordt het veel gebruikt en ook voor afvalwater. Als je wel eens iets verandert aan de elektriciteitsdistributie in huis, dan zal je wellicht hebben gezien dat daarin ook veel PVC is verwerkt. Het wordt inmiddels ook vaker voor raamkozijnen en deuren gebruikt. PVC wordt gemaakt als zacht, zoals voor vloeren, en hard PVC.

Voordelen PVC-vloeren

We behandelen hier de voordelen van PVC-vloeren.

Heel veel kleuren en ontwerpen

PVC-vloeren komen in veel kleurden en ontwerpen. Desgewenst kan je kiezen voor een vloer die moeilijk te onderscheiden is van bijvoorbeeld een laminaat- of tegel- of gietvloer. Je kunt PVC-vloeren leggen in stroken, als tegels en in visgraatvorm.

Lange levensduur

Een vloer van PVC is sterker dan van laminaat of vinyl en gaat vele jaren mee. Die heeft een goede slijtlaag, waardoor er amper grote beschadigingen kunnen ontstaan. Een PVC-vloer bestaat uit enkele lagen tot een totale dikte van tussen de 2 en 4 millimeter. Vanwege de geringe dikte is het echter wel zaak om een zeer effen ondervloer te gebruiken.

Vochtbestendig

Een vloer van PVC is goed bestand tegen vocht en trekt niet krom. Het is dus ook geschikt voor natte ruimtes als badkamer en toilet.

Eenvoudig onderhoud

Het oppervlak is glad. Schoonmaken door stofzuigen en/of dweilen is betrekkelijk eenvoudig. Desgewenst kan er een reinigingsmiddel worden gebruikt.

PVC is geluiddempend

Het contactgeluid van een PVC-vloer is minder dan van andere harde vloeren.

Prima voor vloerverwarming

Een PVC-vloer laat prima warmte door en dat is prettig bij vloerverwarming. Je moet er echter wel op letten dat de goede lijm wordt gebruikt, die niet oplost door de warmte.

Zonder plakplinten

Een PVC-vloer kan heel strak tegen een muur worden aangelegd. Om die reden zijn plakplinten niet nodig.

Gemakkelijke vervanging

De vloer kan gemakkelijk worden verwijderd en vervangen.

Bron: Vloerendeur.nl