Lees over zelf een kast samenstellen. In veel gevallen is het praktischer om een maatwerk kast te hebben, dan enkel kasten in huis die standaard zijn. Veelal is dit in een kledingkast te zien, maar ook aan items die niet eens in een kast staan of liggen, waardoor het rommelig is.

Kwestie van goed kijken

Een gegeven is dat lange items zoals een strijkplank moeilijk op te bergen is, en dat daardoor zoiets niet eens is opgeborgen. Fabrikanten realiseren zich kennelijk niet dat er vraag is naar kasten waar lang materiaal in opgeborgen kan worden, dus in veel huishoudens staat de strijkplank buiten een kast tegen de muur. Het gaat pas opvallen als iemand wel overgaat op zelf een kast samenstellen. Bijvoorbeeld bij iemand kwam een binnendeur te vervallen, en het deurgat heeft diegene niet dicht gemetseld maar afgetimmerd, en aldaar had diegene gelijk een mooie opbergruimte voor lange items. Het resultaat is een opgeruimde woning. Waar de deur zat zijn nu kastdeuren, en aan de andere zijde zit een plaat hout. Een ander voorbeeld van goed kijken is eens een kledingkast van binnen bekijken. Bij fabriekskasten is de kast vaak onlogisch. Als voorbeeld, de legplanken in de kledingkast te ver van elkaar af, dus in de kast kan meer opgeborgen worden als de legplanken niet zo ver van elkaar zouden zitten.

De inloop kledingkast is een logisch gevolg

Dat menige kledingkasten niet eens meer gratis wil krijgen, en de keuze heeft gemaakt voor een inloop kledingkast, is logisch. Aan de ene kant van het vertrek praktische kledingrekken, en aan de andere kant een legbordenstelling, of planken op plankendragers aan de muur, is nou eenmaal handig en overzichtelijk. In elk geval kun je het precies indelen zoals je het wil hebben, en zo een kast samenstellen. Echter, een inloop kledingkast is meer iets voor een grote ruime woning, dus niet overal te realiseren. In een krappe flat zal je het anders op moeten lossen, en dan kom je al snel uit bij de standaard kledingkasten met een hang- en leggedeelte. Soms is daar met creativiteit iets van te maken, bijvoorbeeld een draadstaal mandje wat je onder een legbord kan weghangen. Maar uiteindelijk is naar een speciaalzaak gaan en zelf een kast samenstellen de oplossing. Een manshoge kledingkast heeft meestal vijf legborden, daar zes van maken is nauwelijks duurder maar je kan wel 20% meer kwijt. Maak het jezelf makkelijk, kies voor overzichtelijk, en ga over op zelf een kast samenstellen.