Ga je jouw woning renoveren of verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan heb je natuurlijk goede verlichting nodig. Ledverlichting is inmiddels erg populair bij mensen, omdat de levensduur erg lang is. Dit betekent dat ledverlichting ook milieuvriendelijker is. In de keuken of de woonkamer kan je kiezen voor inbouw led spots. Steeds meer mensen kiezen daarvoor. Wil je inbouw led spots kopen? Lees dan hieronder drie tips die je kan gebruiken. 

De kleur van het licht

Mensen onderschatten vaak de kleur van het licht. Het kan namelijk best wel lastig zijn om in te schatten welke kleur licht het beste in de ruimte past. Er komen verschillende factoren bij kijken. Denk aan de hoeveelheid daglicht dat binnen kan komen op een dag in de ruimte. Je kan online zoeken naar bijvoorbeeld led paneel 60×60 en daarbij de kleuren bekijken om zo een beter beeld te krijgen. Er zijn verschillende kleuren van het licht op de markt waar je uit kan kiezen. 

De kleurtemperatuur wordt bij licht aangeduid met Kelvin. Het is belangrijk om te weten dat hoe hoger het aan Kelvin is, hoe koeler de kleur van het licht is. In ziekenhuizen zie je vaak dat de kleur erg koel is. Voor je woning kan je het beste kiezen voor warm wit licht. Dit zorgt voor een knusse en gezellige sfeer. Zo kan je in ieder geval lekker genieten thuis. 

De juiste hoeveelheid 

Wanneer je led spots gaat gebruiken in je woning is het belangrijk dat je weet hoeveel led spots je moet aanschaffen. Om dat te bepalen, kan je het beste gebruiken maken van een lichtplan. Een lichtplan kan je maken door een plattegrond van je woning te tekenen. Op de plattegrond kan je vervolgens alle meubels tekenen. Zo weet je precies waar alles staat. 

Vervolgens kan je op de plattegrond als het ware lichtzones aangeven. Daardoor weet je welke delen van de ruimtes door middel van een led spot verlicht moeten worden. Het is hierbij belangrijk dat je weet wat de lichtopbrengst is van de led spots. Op basis van al deze informatie kan je de hoeveelheid led spots bepalen. Controleer een paar keer of het wel echt klopt. Het zou namelijk vervelend zijn als je te weinig led spots hebt gekocht. 

Kies voor dimbare led spots

Tegenwoordig kan je bijna elke verlichting dimmen. Het licht dimmen houdt in dat je het licht minder fel maakt. Een voordeel van dimbare verlichting is dat je er energie kosten mee kan besparen wanneer je veel gebruik maakt van de dimmer. Je laat het licht dan natuurlijk niet de hele tijd op het felst schijnen. Daarom zijn dimbare led spots een hele grote tip wanneer je gaat winkelen voor led spots. 

Het is wel belangrijk dat je de juiste dimmer aanschaft. Niet alle led spots werken met elke dimmer. Dit moet goed op elkaar afgestemd zijn. Meestal staat er op de verpakking welke combinatie het beste werkt. Je kan hiernaast altijd om advies vragen. Nog een reden om dimbare led spots te kopen is dat je er een gezellige sfeer mee kan creëren. Denk bijvoorbeeld aan een filmavond met vrienden.