In renovatie- en nieuwbouwprojecten wordt steeds vaker kunststof toegepast bij het realiseren van de gevelbekleding. Het relatieve lichte gewicht, de weerbestendigheid en de vormbaarheid zijn belangrijke criteria waarom steeds vaker voor een kunststof gevelbekleding wordt gekozen. Daarnaast is, de laatste jaren, het kunststof aanbod ook sterk toegenomen. Steeds meer uitvoeringen, kleuren, designs en oppervlakteafwerkingen komen beschikbaar. Dit maakt kunststof een steeds aantrekkelijker alternatief voor architecten en vormgevers. Het voorbewerken en monteren van de kunststof panelen gaat meestal snel en eenvoudig en dat levert de aannemer tijdwinst op. Al deze redenen zorgen ervoor dat u steeds vaker gebouwen met kunststof gevels ziet. 

In de ontwerpfase hebben architecten de mogelijkheid verschillende kunststof soorten in te zetten. Dit varieert van de sterke en duurzame HPL platen tot aan de creatieve en hoogwaardige Gevelit planken. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden. Meer informatie hierover kunt u ook vinden op vinkkunststoffen.nl.

HPL platen

HPL is een afkorting van High Pressure Laminate.  Binnen de diverse merken kunnen de productiemethoden verschillen, maar over het algemeen worden HPL platen onder een hoge temperatuur en hoge druk geproduceerd. Daarnaast worden ze meestal voorzien van een UV beschermende en gekleurde toplaag. Hierdoor zijn deze HPL platen goed weerbestendig en eenvoudig te bewerken. Door hun unieke eigenschappen worden HPL platen veel gebruikt voor balkons, dakkapellen en boeiboorden en als gevelkleding voor geventileerde gevels.

HPL platen zijn beschikbaar in een groot aantal uitvoeringen, merken, afmetingen en dikten. Voorbeelden van merken die door Vink op voorraad worden gehouden zijn: Trespa®, Resoplan, Vikulit, Vikures Plus en Kronoart®.

ACP platen

ACP is een afkorting van Aluminium Composiet Plaat. Bij ACP platen bestaat de buitenzijde uit Aluminium platen, dit met een Polyethyleen kern. Hierdoor ontstaat er een sterk, stijf en relatief licht plaatmateriaal. ACP panelen kenmerken zich door hun corrosievrijheid en weerbestendigheid. Daarmee is het plaatmateriaal uitermate geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding. Aluminium composiet platen zijn uitstekend te bewerken. Zo behoren verspanen, zagen, frezen en boren allemaal tot de mogelijkheden.

Polycarbonaat kanaalplaten

ArcoPlus is de merknaam van een modulair systeem van Polycarbonaat kanaalplaten. Het gaat hier om een combinatie van lichtdoorlatende en UV beschermende meerwandige Polycarbonaat platen en Aluminium installatieprofielen. Door het lichte gewicht, de grote sterkte en de UV bestendigheid van de Polycarbonaat platen is AcroPlus bij uitstek geschikt voor geveltoepassingen. Daarbij worden de ontwerpmogelijkheden vergroot door de optie van verschillende kleuruitvoeringen.

PVC kanaalstructuur planken

Het PVC gevelplanken programma wordt door Vink aangeboden onder de naam Gevelit. Het Gevelit assortiment bestaat uit geëxtrudeerde PVC kanaalstructuur panelen met een toplaag van Renolit folie. Kenmerkend voor deze kunststof gevelpanelen is dat ze duurzaam en onderhoudsarm zijn. Gevelit panelen zijn leverbaar in verschillende kleuren in een sponningdeeluitvoering.