Dat bomen onmisbaar zijn, weten we natuurlijk allemaal wel. Wist je dat er zelfs 1,6 miljard mensen afhankelijk zijn van bomen voor hun levensonderhoud? Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw. Bovendien zijn ze ook nog eens goed voor het klimaat én voor de luchtkwaliteit. Dat er goed wordt gezorgd voor bomen, is dus erg belangrijk. In dit artikel bespreken we waarom het onderhouden van bomen zo belangrijk is en wat de rol van een boomverzorger hierbij is.
Waarom is het onderhoud van bomen zo belangrijk?
Bomen zijn een onmisbaar element in de stad, maar ze hebben ook een belangrijke functie voor de gezondheid van de mens. Bomen zorgen voor frisse lucht en zijn dus ook goed voor mens, dieren en planten. Ze zuiveren de lucht van verontreinigingen. Bomen zijn een geweldig natuurlijk filter voor fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Zij verlagen de luchtweerstand en de uitdroging van de stad. Door de luchtverfrissing kunnen de mensen in de stad beter ademhalen en voelen zij zich prettiger in de stad. Bomen zijn ook een prachtig decoratief element: ze zorgen voor aantrekkelijke en gevarieerde aangezichten, voor prachtige buitenruimtes en voor een prettige sfeer. Bomen leveren een groot deel van de voedingsstoffen die de mens nodig heeft, dus dat men er goed voor zorgt is van groot belang.
De rol van een boomverzorger
Als je boomverzorger wilt worden, kun je een tweejarige mbo-opleiding of een opleiding tot European Tree Worker volgen. Wanneer je een van deze opleidingen hebt afgerond, ben je een erkend boomverzorger in Nederland. Omdat boomverzorging een specialisme is, is er echt een opleiding voor nodig. Een boomverzorger houdt zich vooral bezig met bomen in dorpen en steden en niet zozeer met bomen in bossen. Dat is meer het werk van een bosbouwer. Je vindt hem of haar dus vooral in parken, in tuinen en langs wegen. De technieken waarover een boomverzorger beschikt variëren van klimtechnieken tot zaagtechnieken. Daarnaast gaat een boomverzorger altijd ruim uitgerust te werk. Denk bijvoorbeeld aan kettingzagen en handzagen, welke altijd van pas komen. Ook is een boomverzorger altijd voorzien van een zaagbroek, helm en verschillende klimmaterialen. Indien nodig, wordt er ook nog wel eens gebruik gemaakt van een hoogwerker, stronkenfrees of versnipperaar.
De werkzaamheden van een boomverzorger
Je zou een de rol van een boomverzorger kunnen omschrijven als iemand die zich bezighoudt met de aanplant, veiligheid, gezondheid en het verwijderen van zieke bomen. Boomverzorgers zorgen er dus voor dat bomen vitaal blijven en regelmatig worden onderhouden. In de meeste gevallen wordt een boomverzorger ingeschakeld als een boom ziek is, wanneer het niet goed kan groeien of wanneer er door een boom onveilige situaties ontstaan. Dit is dus echt een specialistisch vakgebied wat niet onder standaard hovenierswerkzaamheden hoort. Een boomverzorger houdt zich dus vooral bezig met het inspecteren en verzorgen van zieke bomen. Dit wordt gedaan door een grondonderzoek uit te voeren. Bij een vroeg stadium van ziekte wordt meteen actie ondernomen, maar als de boom niet meer te redden is wordt het verwijderd. Wanneer er een boom wordt verwijderd, wordt er daarom vaak ook een teruggeplant op een aangewezen locatie. Een boomverzorger houdt zich dus ook bezig met het verplaatsen en aanplanten van bomen. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van onderhoud het snoeien van bomen. Dat moet gebeuren op het juiste moment van het jaar, op een geschikte dag en op een manier die de boom geen onnodige schade toebrengt.
Recent Comments