We hebben eigenlijk nooit genoeg stopcontacten in huis. Wanneer je een woning laat bouwen of je huidige woning gaat verbouwen, dan is het handig om goed na te denken over de stopcontacten die je wilt plaatsen. Er is namelijk ook een groot verschil tussen de verschillende soorten stopcontacten. Zo is het belangrijkste verschil of je kiest voor een inbouw- of een opbouw stopcontact.Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten stopcontacten.

 

Het verschil

Een inbouw stopcontact wordt vlak met de muur geïnstalleerd, zodat alleen het voorpaneel zichtbaar is. Vroeger zagen we deze stopcontacten alleen in commerciële gebouwen, maar tegenwoordig is het ook redelijk eenvoudig om in woningen te plaatsen. Een opbouwstopcontact daarentegen steekt uit de muur. Dit type komt vaker voor in oude woningen, schuren en buitens huis.

 

Voordelen van een inbouw stopcontact

Er zijn een paar belangrijke voordelen aan het gebruik van inbouw stopcontacten. Ten eerste lopen ze minder kans om beschadigd te raken omdat ze gelijk liggen met de muur. Ten tweede geven ze je meer bruikbare ruimte op de muur omdat ze niet uitsteken. En tenslotte zien ze er gewoon mooier uit omdat er geen lelijke hardware uit de muur steekt.

 

Voordelen van een  opbouw stopcontact

Er zijn ook een paar voordelen aan opbouw stopcontacten. Ten eerste zijn ze gemakkelijker te installeren omdat je niet in de gipsplaat hoeft te snijden. Ten tweede zijn ze over het algemeen een stuk goedkoper dan inbouw stopcontacten. En tenslotte zijn ze gemakkelijker te vervangen als ze ooit vervangen moeten worden.

 

Dus, waar komt het op neer? Als je een stopcontact zoekt dat minder snel beschadigd raakt en je meer bruikbare ruimte aan de muur geeft, ga dan voor een inbouw stopcontact. Als je een stopcontact zoekt dat gemakkelijker te installeren en te vervangen is, ga dan voor een opbouwstop contact. Door de compactheid en de uitstraling kiezen mensen meestal voor een mooie inbouw stopcontact, maar welk type stopcontact je ook kiest, zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt als je elektrische werkzaamheden in je huis uitvoert!