Als maintenance engineer hou je ervan om met je handen bezig te zijn. Je hebt een affiniteit van machines of andere kapitaalgoederen. Je vindt het leuk om hieraan te sleutelen en hebt er dan ook een grote interesse voor. Maar wat doe je allemaal als maintenance engineer en welke opleiding heb je ervoor nodig? Wij gaan het je vertellen!

Wat is een maintenance engineer?

Een maintenance engineer is iemand die zich vooral bezighoudt met kapitaalgoederen. Onder kapitaalgoederen verstaan we bijvoorbeeld machines die andere goederen of diensten produceert. Je kunt hierbij ook denken aan schepen, vliegtuigen of installaties. Als maintenance engineer inspecteer je apparatuur en installaties. Wanneer er een storing is aan de machine ben jij verantwoordelijk om deze storing te verhelpen.

Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het plegen van onderhoud en het gebruiksklaar maken van nieuwe machines of apparaten. Ook registreer je alles over het functioneren van de machines en zul je suggesties doen over eventuele verbeteringen die mogelijk zijn.

De taken van een maintenance engineer

Wanneer je als maintenance engineer aan de slag gaat heb je veel verschillende taken. Dit zal ervoor zorgen dat je je niet snel verveeld omdat het zeer afwisselend werk is. Je hoofdtaak is het onderhouden van machines of apparaten binnen een organisatie. Je kunt als maintenance engineer in dienst werken van een bedrijf en alle verschillende apparaten onderhouden. Maar je kunt ook werken vanuit een merk en bij verschillende klanten langsgaan die machines of apparaten van jullie merk hebben staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhoud van koffiezetapparaten op kantoren.

In beide gevallen heb je dezelfde taken. Naast het onderhouden van de machines ben je ook verantwoordelijk voor het gebruiksklaar maken en installeren van nieuwe machines. Wanneer er een storing bij een apparaat is, zul jij ook degene zijn die gebeld zal worden. Het is dan je taak om het apparaat zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen.

Opleiding tot maintenance engineer

Er zijn verschillende opleidingen tot maintenance engineer. Deze kun je volgen op verschillende niveaus. Ook zijn er verschillende maintenance engineer opleidingen te vinden in verschillende vakgebieden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je te specialiseren in elektro, energie, besturingstechniek of onderhoudstechniek. Je kiest dan ook altijd bij de opleiding een specialisatie. Het onderhoud en repareren van machines is natuurlijk compleet anders dan het onderhoud van een auto of een schip.

Wanneer je je opleiding afgerond hebt, kun je vaak direct aan de slag. Er zijn namelijk veel vacatures te vinden voor maintenance engineers. Er dan ook veel vraag naar. Als je aan de slag gaat als maintenance engineer ben je ervan verzekerd dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Je zult vaak moeten schakelen gedurende de dag. Zo kan het zijn dat je de dag begint met het plegen van onderhoud en ineens gebeld wordt om een storing op te lossen. De storing moet op dat moment voorrang krijgen, waardoor je pas later op de dag je onderhoud pas kunt afronden. Geen enkele dag zal hetzelfde zijn!